Kitap Okumaları
Sinematografi Üzerine Düşünceler -Zaur Mükerrem
Zaur Mükerrem Kimdir?
1938 yılında Bakü'de doğan Zaur Mükerrem, lisans ve yüksek lisans eğitimini 1957-1964 yılları arasında Moskova'da Sinema Üniversitesi'nde (VGİK) tamamlamıştır. Doktorasını 1986'da Moskova'da Sinema Bakanlığı ve Sinema Üniversitesi'nde yapmıştır. 1995'de Profesör olmuştur.
Zahur Mükerrem'in 1983 yılında çektiği "Göç" adlı belgeseli, 2003 yılında Bakü'de "Bizim Unutulmuş Filmlerimiz Festivali"nde belgesel dalında birincilik ödülü almıştır. Mükerrem'in "Taşlaşmış Anılar" adlı belgeseli de 2001 yılında "Kubaba Arkeoloji Belgeselleri Festivali"nde gösterilmiştir. "Göç", Meydan", Taşlaşmış Anılar", "Gel Gel Bahar Günleri", "Bakü Balkonları", "Habib ve Gülhanım", "Elmas Yıldırım", Zaur Mükerrem'in belgesel film arasında yer almaktadır.
1997 yılından beri çalışmalarını Türkiye'de sürdüren ve aynı zamanda Azerbaycan Devlet Sanatçısı olan Zaur Mükerrem'in "Göç" ve "Meydan" adlı belgesel filmleri, 2004 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Prof. Dr. Mükerrem'in bu iki belgeseli UNESCO Kitaplığı'nda ve Paris Arkeon Film Stüdyoları Arşivi'nde yer alıyor.
Arka Kapak Yazısı:
Zaur Mükerrem'in "Sinematografi Üzerine Düşünceler" adlı eseri Edward Dmytryk'in "Sinema'da Kurgu" adlı kitabında vurguladığı, kendini takip ettirecek bir başlangıca ve kesinlikle kendisini hatırlatacak bir sona sahip. Dmytryk'in vurgusunda eksik olan ise çalışmanın gövdesine ilişkindir. Zaur Mükerrem'in kitabı ele aldığı konuyu sinema bir ahenk içerisinde işlemekte ve tartışmaktadır. Mükerrem, sinema için "her şeyden biraz" demekle birlikte Kobodaysi'ye atıfta bulunarak, sinemanın aynı zamanda "bilgelerin izini sürmekle uğraşma, onların aradıklarını ara" vurgusundaki kadar da özel bir çaba ve sanat olduğunu vurgular.
Yorumlar
Yorum Gönder